Menu

Høye Hæler og Haute Couture April 6, 2016

Cone, kiler, prisme, kattunge eller valp, uansett stil, høye hæler er et klassisk trekk av kvinnelig mote. Som vi kjemper sammen kjemper foten smerte, risikerer fall og unnvike gittere og mykt gress, trenger vi noen gang slutte å vurdere historien til disse mest ikoniske stykker av sko?

Høye Hæler
Opprinnelsen til høye hæler er omstridt, selv om mange tror de har sin opprinnelse i det gamle Egypt, der bruk av noen sko var et tegn på makt og rikdom. De første forløpere til det vi nå kaller stiletthæler ble oppdaget i en egyptisk gravkammer, datert til rundt 1000BC.

Legend har det høye hæler ble introdusert til europeiske aristokratiet i det 16. århundre av Catherine de Medici i Paris. Forlovet med hertugen av Orleans, som senere skulle bli konge av Frankrike, den bittelille 15 år gamle Catherine donned tøfler med to-tommers hæler for å øke sin vekst og kommandoen respekt.

Av 1850, hadde mennene fått inn på loven, også, med adelsmann og «velstående» i England og Frankrike glir inn hæler noen ganger opptil fem inches høy. Det var en siste gang nervøs med fare for franskmannen, men som de som finnes på seg hæler høyere enn de som bæres av Kongen kunne finne seg selv kastet i fengsel … eller verre.

Hæler

Heldigvis, menns hæler falmet og dystert under den franske revolusjonen som idealer om likhet overtok fra tradisjoner aristokratiet og privilegert. Sammen med bortfallet av menns hæler, de for kvinner også forsvunnet. Ikke alle var fornøyd med dette selvfølgelig, dronningen av Frankrike Marie Antoinette visstnok gikk til giljotinen iført to-tommers høye hæler.

Heels gjenvunnet popularitet på slutten av 1800-tallet og inn i det 20. århundre. Rising hemlines i 1920, s oppfordret dekorative fottøy med en høy hæl, og dermed innføringen av Louis hælen i vestlig kultur. Etterkrigstiden så en gjenoppliving av moten i vest, ledet delvis av franske moteikonet Christian Dior. Den sexy sko, med en konisk hæl, ble kjent som stiletto.

Høye hæler – ment å gi inntrykk av lengre, mer slanke ben – ble crititsied av feminister på 1960-tallet som en form for undertrykkelse, men mye av den bekymringen ble glemt i løpet av disco alder av neste tiår som der selv stjerner john Travolta fikk inn på loven, iført plattformer i Saturday Night Fever.

Elsk dem eller hate dem, synes det høye hæler er henne å bo og kanskje bare en australsk revolusjon noensinne kunne se dem miste sin popularitet igjen.

Categories: Høye Hæler

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>